Categories
Træning

Hvor meget protein skal man have om dagen?

De fleste danskere har sandsynligvis stiftet bekendtskab med ordet “proteiner” i løbet af de tidlige år i folkeskolen, hvor læreren har introduceret ordet i et forsøg på at lære de små, hvad kroppen har brug for, hvis den skal fungere optimalt. Men hvordan er det nu lige?

Proteinerne er kroppens byggesten, og det er et næringsstof, der hjælper kroppen med at skabe energi. Proteiner hjælper desuden med at opbygge samt vedligeholde celler og væv og meget mere. Kort sagt – proteiner er vigtige for dig og din sundhed. Er du interesseret i at høre mere om proteiner, bør du læse med herunder.

Hvor meget protein om dagen?

Hvor mange g protein om dagen, bør du sørge for at få? Det er meget individuelt, hvor meget protein, du bør indtage på daglig basis. Nogle har behov for mere end andre – eksempelvis folk der træner. Hvis du træner, vil du naturligt belaste din krop mere end ved normale, daglige aktiviteter. Mere om det lige om lidt.

Hvis du kigger på internettet, er der en masse forskellige bud på, hvor mange gram protein, du bør indtage om dagen. I udgangspunktet er flere eksperter enig om, at personer, der ikke træner, bør indtage mindst 0,85 gram protein per kilo kropsvægt om dagen. Eksperter er ligeledes enige i, at personer, som træner seriøst, kan udnytte flere gram protein per kilo kropsvægt, end folk der ikke træner.

Træner du seriøst – og vil du sikre dig optimale resultater – kan du med fordel indtage et sted mellem 1,5 til 2,5 gram protein per kilo kropsvægt per dag.

Hvorfor er det vigtigt at spise proteinrigt?

Nu har vi nogenlunde styr på, hvor mange g protein om dagen, du bør indtage, men hvorfor er det overhovedet vigtigt at indtage proteiner? Som nævnt i begyndelsen har proteiner flere funktioner. De er kroppens byggesten.

Proteiner er endvidere nødvendige for kroppens produktion af hormoner og enzymer, hvortil proteiner ligeledes spiller en stor rolle i forhold til dit immunforsvar.

Hvis du er ved at være oppe i alderen, er en proteinrig kost endnu vigtigere for dig. Når du bliver ældre, vil din muskelmasse naturligvis blive lavere. Af samme årsag anbefales det også, at ældre spiser proteinrigt – og har særligt fokus på den proteinrige kost. Kosten skal dog naturligvis suppleres med fysisk aktivitet.

Hvor finder du proteinerne i din daglige kost?

De fleste danskere, der spiser en nogenlunde varieret kost, får en god mængde proteiner på daglig basis. Men hvor finder du proteinerne henne? De findes faktisk i det meste mad.

De største proteinkilder finder du blandt andet i kød og kødprodukter. Det kan både være kød, fjerkræ, fisk og æg. Proteiner findes ligeledes i frugt, grønt, brød, rugbrød, havregryn samt mejeriprodukter – herunder mælk, yoghurt og ost. Proteiner kan derfor findes i alle de måltider, som du bør indtage om dagen – altså morgenmad, frokost og aftensmad.

Hvis du træner meget, er det naturligvis også muligt at indtage ekstra proteiner via proteinpulver, der efterhånden kan købes af mange forskellige udbydere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *